[Resipi] MEE KARI


Seperti yg dijanjikan, resipi Mee Kari Redhoo jela versi saya. Cekidauttt!!!

Mee Kari Kerang & Udang Lipan

1/2 ekor ayam - di potong kecil

6 sb rempah kari daging (bancuh dg sedikit air)
1 keping asam keping
2 cawan santan pekat (guna 2 santan kotak 200ml) ~ ini saya agak2 je sbb hubby xsuke lemak sgt
5 cawan stok udang
1 kg isi kerang atau lebih
1/2 cawan minyak masak
2 keping fishcake- hiris nipis
10 ketul fishball-belah2 ~ sy xletak
1 biji kentang-rebus&tumbuk
Garam dan sedikit gula
Air secukupnya

Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sb cili kisar (boleh juga guna serbuk cili)
1 btg serai
2 sb udang kering- rendam & tos
1 cawan udang hidup (buang kulit & blend dg stok udang) ~ x guna, ganti dgn udang lipan

Bahan Tumis

1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
2 batang serai-ketuk


Bahan Utk Mee dan Hiasan
1 kg mee kuning- celur, tos & lumur minyak menggoreng bawang
3 keping tauhu kering-digoreng &hiris nipis
2 fish cake - goreng & hiris nipis

4 biji telur - direbus & belah dua
4 biji limau kasturi-belah2
Daun bawang dan daun sup-dihiris
Cili merah dan cili hijau - hiris

Sawi - dicelur dan tos
Taugeh - goreng tanpa minyak
Bawang goreng

Cara-cara

Buat stok udang dengan membuang kulit dan kepala udang dan asingkan isi. Rebus kulit dan kepala udang seketika. Kisar dengan sedikit air dan tapis airnya. Kemudian kisar isi udang dengan air rebusan kulit udang tadi.
Panaskan minyak dan tumis bahan bahan tumis. Masukkan pula bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.

Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan ayam yg di potong kecil dan biarkan sehingga empuk


Masukkan  fish cake, fish ball, stok udang dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak, garam dan gula.


Masukkan ubi kentang yang telah ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya.

Akhir sekali masukkan kerang dan sesuaikan rasa dan kepekatan. Bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan. Jangan masak kerang terlalu lama untuk mengelakkan ianya menjadi liat.

Cara Menyediakan Mee Kari 
Masukkan sedikit mee ke dalam ke dalam mangkuk. Letakkan sawi, taugeh, telur rebus dan tauhu goreng.
Tuangkan kuah di atas mee tadi. 

Tambahkan dengan perahan jus limau kasturi. Akhir sekali taburkan daun sup, daun bawang, cili dan bawang goreng. 


Comments

  1. sedapnya...tak pernah try lagi udang lipan...tapi nampak memang sodap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kena try sbb udang tu manis tp berduri, so mmg tricky bila nk mkn.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

pengalaman di mahkamah majistret petaling jaya

[Resipi] JAPANESE COTTON CHEESE CAKE MUDAH

BERCUTI DI LANGKAWI 3H2M (Part 3) ~ Mandi Laut & Pool Holiday Villa