[Resipi] MEE KARI
Seperti yg dijanjikan, resipi Mee Kari Redhoo jela versi saya. Cekidauttt!!!
Mee
Kari Kerang & Udang Lipan
1/2
ekor ayam - di potong kecil
6
sb rempah kari daging (bancuh dg sedikit air)
1
keping asam keping
2
cawan santan pekat (guna 2 santan kotak 200ml) ~ ini saya agak2 je sbb hubby xsuke lemak sgt
5
cawan stok udang
1
kg isi kerang atau lebih
1/2
cawan minyak masak
2
keping fishcake- hiris nipis
10 ketul fishball-belah2 ~ sy xletak
1 biji kentang-rebus&tumbuk
Garam dan sedikit gula
Air
secukupnya
Bahan
Kisar
6 ulas
bawang merah
1
labu bawang besar
4
ulas bawang putih
1/2
inci halia
2
sb cili kisar (boleh juga guna serbuk cili)
1 btg
serai
2
sb udang kering- rendam & tos
1
cawan udang hidup (buang kulit & blend dg stok udang) ~ x guna, ganti dgn udang lipan
Bahan
Tumis
1
btg kulit kayu manis
1
kuntum bunga lawang
2
biji buah pelaga
2
tangkai daun kari
2 batang serai-ketuk
Bahan
Utk Mee dan Hiasan
1
kg mee kuning- celur, tos & lumur minyak
menggoreng bawang
3 keping tauhu kering-digoreng &hiris nipis
2
fish cake - goreng & hiris nipis
4
biji telur - direbus & belah dua
4 biji limau kasturi-belah2
Daun bawang dan daun sup-dihiris
Cili
merah dan cili hijau - hiris
Sawi
- dicelur dan tos
Taugeh
- goreng tanpa minyak
Bawang goreng
Cara-cara
Buat
stok udang dengan membuang kulit dan kepala udang dan asingkan isi.
Rebus kulit dan kepala udang seketika. Kisar dengan sedikit air dan
tapis airnya. Kemudian kisar isi udang dengan air rebusan kulit udang
tadi.
sedapnya...tak pernah try lagi udang lipan...tapi nampak memang sodap!
ReplyDeletemmg kena try sbb udang tu manis tp berduri, so mmg tricky bila nk mkn.
Delete