[Resipi] JAPANESE COTTON CHEESE CAKE MUDAH


Haliuuu...!!! wahh, sibuk sggh sy skrg nie. Keje kt opis mmg xleh nk curi2 ms nk hapdet blog lgsg. Bila blk rmh, byk keje2 lain yg menanti... so nie dh kol 5pm br leh tgk blog (sanggup wat OT okeh, kehkehh) N3 kali nie nk share resipi japanese cotton cheese cake yg 1st time ever dibuat sendiri. Sy mmg peminat cheese cake, bila dok gugel resipi tgk cam susah n rumit je nk buat. So xberani nk try DIY. Tp bila jumpa 1 resipi sempoi nie trs rs teringin nk try. N alhamdulillah, menjadik... anak2 sy sgt suka mkn cheese cake nie plus mr hubby (yg mcm xcaya sy buat sendiri cake nie) hehe... Ok, so pd kwn2 yg nk try DIY cheese cake nie, good luck! insya Allah anda akan berpuas hati dgn hasilnya nnt =)

Bhn2:-
6 keping sliced cheese (sy guna brand Cheesedale)
300 ml fresh milk (Dutch Lady - Low Fat, hoccay!! hihii)
100 g butter
125 g gula kastor
100 g tepung gandum (sy guna Bluekey Self-Raising Flour)
6 biji telur (asingkan kuning & putih telur)
Esen Vanila

Steps:-

Bahan A


1st koyak2kan cheese td

Pestu masak sliced cheese td dgn fresh milk atas api sederhana sampai cheese td hancur (sambil kacau ye)... lps dh sebati, masukkan butter n kacau lagi sampai butter cair. dh tu tutup api. biar sejuk.

Bahan B
dalam bekas lain, pukul putih telur + gula sampai kembang @ maringue. Part nie paling nerbes sbb nk kene make sure putih telur tu x bercampur langsung ye dgn kuning telur...kalo x, mmg xmenjadi kekdahnye (petua yg sy baca la). So mmg pecah peluh nk asingkan telur nie, resipi ni guna 6 biji je tp sampai 11 biji telur baru dapat kuantiti yg betul...(habis telur dlm freezer aku kejekan =P) lagi 1 petua, make sure bekas mixer yg kita guna btl2 kering n bersih, kalo x maringue xjd...

Bahan C
pukul kuning telur sampai kembang + esen vanilla.

so inila bhn2 yg kita dh prepare td...
sy perkenalkan dari kiri; bahan A, bahan C, dan bahan B, hehe..

Next steps kita mix kan bahan A + C. Lps dh sebati masukkan tepung sikit2 (sbb xnk nnt jd berketul-ketul). Kacau guna whisk/spatula jerr sampai sebati. Pestu masukkan bahan B sikit2. Kacau perlahan sampai adunan sebati mcm nie..


Kemudian tuang aduan dalam loyang yang diletak griss paper kt dasarnya n sapu sedikit butter di sekeliling loyang.

Masak guna kaedah water-bath. Caranya letakkan loyang td ke dalam loyang lain yg lebih besar yang berisi air panas. paras air biar separuh daripada loyang adunan kek tadi. Bakar dalam oven selama 45 minit pada suhu 170'C.

Note to Mr Rozahan a.k.a Hubby :-
Atas kek agak sedikit rentung di situ. mungkin perlu di upgrade ke oven yg lebih besar. heh!



Comments

  1. bila puan nak bawak mai ofis nie...nampak sedap, klu dapat makan lg sedap la jawabnya...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ika... insya Allah, saya akan buat special 4 u n bby (promise!) nnt BBQ ika pi x? kalo jd bole bwk p sana nnt... tp kalo ika xleh p pon sy akan buat jgk just 4 u =)

      Delete
  2. hai, apple biru... salam kenal :) thx sbb sudi singgah blog sy. br perasan yg sy lupa nk mention psl tepung dlm n3! hihii... ok, tpg tu mskkan lps dh 1kan bhn2 A & C. Mskkan sikit2 sbb xnak nnt berketul2. kacau dgn spatula/whisk jerr.. n make sure bhn B tu btl2 bertanduk tau, kalo x tkt xjadi. selamat mencuba :D

    ReplyDelete
  3. hai, norsakinah :) tepung tu 100g. Sy guna self-raising flour. 1 adunan kek nie dpt byk jgk sbb sy guna loyang kecik jek...so terpaksa bakar 2x. Selamat mencuba!!

    ReplyDelete
  4. tepung kek tuh kalo gune jenama lain x pe ker???
    yg cheese kalo gune jenama selain cheesedale x pe ker????

    ReplyDelete
  5. hai, siti salma!!! Salam kenal... tepung tue, resipi asal saya dapat guna tepung gandum je tp saya yg upgrade guna tepung self-raising. rasanya xde masalah kalo guna jenama lain. cheese plak, raya baru2 nie sy bake 2 biji kek saya guna cheese brand Anchor, sedap jgk :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum sis!
    menarik la step by step tp tak leh copy sygnyer :(
    nak tanya la tgk talam tu mcm besar je size?

    ReplyDelete
  7. SY da cube bt guna adunan ni tp dpt ckit je.. sbb loyg besar kalo lebih kn tepung tp still guna telur dalam kuantiti 4 bji boleh x??

    ReplyDelete
  8. Assalam klu guna cream cheese brg gram yer?

    ReplyDelete
  9. Susu segar bole ganti ngan susu cair tak?????
    Tak sabar nk buat ikut resepi ni tapi takde susu segar pulak.....

    ReplyDelete
  10. Salam pekenalan sis tq untuk resepi dn step
    Mudah utk buat

    ReplyDelete
  11. bir sy tlong jwb... cream cheese bole sukatan 1 cwan.. bole ssu cair.. 1/2 cwan shaja

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

pengalaman di mahkamah majistret petaling jaya

BERCUTI DI LANGKAWI 3H2M (Part 3) ~ Mandi Laut & Pool Holiday Villa