[Resipi] PUDING CARAMEL

Assalamualaikum & Salam Ramadhan Kareem. Ya Allah, lama nya update blog nie... Lately bz dgn keja2 opis. Anyway, hari nie dh 14 Ramadhan 1434H. Walaupun dh hampir setengah bulan umat Islam berpuasa, tp saya nk wish jgk selamat berpuasa kepada kawan2. Semoga Ramadhan kali ini memberi penuh makna dan kita dalam menjalani ibadah dengan sempurna, ameen....

Rutin bulan puasa kali nie best sebab Mr Hubby request xnak menu nasi masa iftar. So hari2 lps blk keja saya akan masak goreng2 atau pon buat cucoq saja. Kadang2 Mr Hubby sempat solat Asar di Masjid Negeri dia tapau jugak bubur lambuk yg sgt sedap. Dulu masa baru2 kawin sy mmg xbiasa iftar tanpa nasi maklumla, mmg dari kecik mak dh ajar berbuka dgn nasi. Tp lama2 sy ok je... 

Utk sahur pulak, selalunya saya akan prepare siap2 bahan2 nk masak sebelum sy tido. So besok senang & cepat la keja saya. Kalau nk masak yg berat2 sikit sy masak siap2 then panaskan je time bangun sahur nnt. Senangkan? Hahaa..

Batrisyia starts last year dh belajar puasa. So this year dia dh biasa n excited nk bersahur. Mr Hubby akan kejut kan dia n xda masalah nk bangun sahur. Selalu pas sahur dia x tido dh sbb tgk Disney Jr sampai siap2 nk ke sekolah. Setakat ni dh 9 hari dia puasa penuh. Alhamdulillah.

Ok lah, sy nk share resipi Puding Caramel yg senang nie kot2 ada yg nk cuba buat. Sy buat dh selalu tp kali nie nk share resipi sbb ada member tanya. Sebenarnya yg ni sy baru buat last week sbb nk balas pinggan jiran yang bagi cucuq udang sedap aritu. Enjoice!!! 




RESIPI PUDING CARAMEL

Bhn2 :-

4 biji telur
1 tin Susu cair
5 sb Susu pekat manis
1/2 tin air
5 sb gula
Esen vanilla

Steps :-

1. Panaskan gula atas api sederhana sehingga cair dan warna perang. (Utk mudahkan, saya masak dlm loyang utk kukus nnt terus). Ketepikan.
2. Dalam bekas lain, pukul telur perlahan (jgn sampai berbuih, nnt x cantik). Kemudian masukkan susu cair dan air (sukat air guna tin susu td). 
3. Kemudian masukkan susu pekat + esen vanilla. Kacau sebati. 
4. Last sekali, tuang adunan tadi dalam loyang berisi caramel td.
5. Kukus selama setengah jam gunakan api sederhana.
6. Sejukkan puding kemudian masukkan dalam peti sejuk sebelum makan.
Nota : Masa nk serve, terbalikkan je atas bekas n jgn risau caramel tu sikit ke hapa sbb lps dh sejukkan dlm freezer, nnt caramel akan mencair dan jadi banyak ye...

Comments

  1. Sedapnya..... masih ingat lagi kesedapannya, hasil tangan puan masa pot luck dulu...

    ReplyDelete
  2. alamak, k.mas.. biasa2 ja pon. mudah kan resipi? selamat mencuba =D p/s: sy suka puding biskut cheese yg k.mas buat. hehe

    ReplyDelete
  3. Saya dah add blog awak...jemput add blog saya juga yer...baru belajar nak berblog...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

pengalaman di mahkamah majistret petaling jaya

[Resipi] JAPANESE COTTON CHEESE CAKE MUDAH

Kek Keju TIRAMISU