.::Blueberry Cheese Tart::.

Bismillahirrahmanirrahim.

Br berkesempatan hari nie nk kongsi resipi blueberry cheese tart buat ms malam BBQ ofis aritu. Lps berhempas-pulas melawan perasaan malas yg melanda, akhirnya menjadik jgk projek khas nie, kehkehh ;)

Walaupun agak remeh cket nk buat tart nie, tp hasil nya mmg berbaloi. Sy belajar buat tart nie dari internet jekk... n alhamdulillah so far menjadik la bg beginner mcm sy nie... n insya Allah, byk lg resipi2 yg menarik sy nk try cuba nnt.

Ok, now kita share resipi nk buat blueberry cheese tart...

 Bhn2 utk crust:-
170gm buttercup ~ suhu bilik
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum (part ni sy agak jek, ikut lembut doh)
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Steps:-
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.

 

Proses letak filling dlm crust. Sbb nama pun blueberry cheese tart, so paipkan filling blueberry yg siap dibeli di kedai bakery di dasar crust.  Make sure ms nk ltk filling nie crust dh sejuk. cara yg mudah, kita boleh prepare crust sebelum kita bubuh filling n simpan dlm bekas kedap udara. Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. ketepikan.

now, move on cheese part plak...

Bhn utk cheese filling:- 
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

 Steps:-
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

-lps dh letak filling, kita boleh buat deco atas cheese tart td. cara nya ambil sedikit adunan cream cheese (1 sudu je) + dengan sedikit pewarna (sy guna serbuk pewarna ungu) dan dengan mggunakan toothpick, buat garisan pendek (4 garis) di atasnya kemudian lorekkan di tengah2 garisan yg kita buat td. 
-lps tu kena bkr lg tart dlm oven dlm 5 min atau sampai cheese td mengeras. cara nya senang saja, sentuhkan jari pada cheese td, if x lekat di jari maknanya dh ok.

 Tadaaa.... nie la hasilnya. sesuai utk semua occasion, adunan ni dpt dlm lebih kurang 80 biji. tp anak sy Adam Rayyan mmg suka sgt, even ms buat crust sj pon dh short byk biji sbb dia dok merengek nk mkn kuih katanya, so sy bg jgk dh tinggal brp je.. huhu. Xpe, yg penting sy happy sbb anak2 suka air tgn mama nya. Papa pulak mmg kureng dgn cheese. so papa rasa sebijik jer :'( xpe, share papa adam dh rembat. hewheww!!!


Comments

Popular posts from this blog

pengalaman di mahkamah majistret petaling jaya

[Resipi] JAPANESE COTTON CHEESE CAKE MUDAH

Kek Keju TIRAMISU