[Resipi] Kerapu Kukus Simple

Picture taken @ 2nd time buat msk nie...sy suke2x

Pagi-pagi Jumaat ni teringat plak menu last few days, Kerapu Kukus. Nyumm nyumm...
Last weekend Mr Hubby gi memancing ikan kt laut, sewa bot dgn kwn2 dia. Ada rezeki dpt ikan kerapu. Saiz pun xdela bsr sgt pon, tp bole laa...

Blk2 Mr Hubby suh msk ikan kerapu. Mula igt nk msk ikan 3 rasa, tp dia request nk msk kukus. hahaa, lg la ai suka sbb sempoi jerr...campak2 then ltk je atas periuk kukus, tunggu je sampai ikan masak. Haa, sng kann??? But the result was good, terasa manis ikan tu yg paling best n pedas2 cili api...kena dgn nasi panas2 mmg layannnn...

Bhn2:-

1 ekor ikan kerapu/siakap pon boleyyy
3 sudu sos tiram
1 inci halia muda*
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
10 biji cili padi* (diracik halus)
2 batang serai (diketuk)
sedikit garam dan serbuk perasa

Cara2:-

1. Bersihkan ikan. Perap ikan dgn sos tiram, sedikit garam & serbuk perasa. (lumur ke seluruh bahagian ikan).

2. Letakkan ikan dalam pinggan/bekas kukusan. taburkan bhn2 bertanda* yg telah diracik halus dan serai. Juga masukkan bhn2 ke bhgn dalam perut ikan. 

3. Kukus selama 1 jam @ sehingga ikan masak. Air/jus ikan akan keluar sendiri lps selesai kukus. xperlu tmbh air yerr..

4. Siap dan boleh dihidangkan panas2 bersama nasi putih.


Comments

  1. sedapny:) makan dgn nasik panas2...memang terangkat!

    ReplyDelete
  2. sedapnyer.....
    menu baik untuk berdiet ni...

    ReplyDelete
  3. NAMPAK MENGIURKAN.....IKAN TU KUKUS JA KA? NAMPAK MCM GORENG GARING....MEMANG TERANGKAT KLU MKAN DENGAN NASI....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

pengalaman di mahkamah majistret petaling jaya

[Resipi] JAPANESE COTTON CHEESE CAKE MUDAH

BERCUTI DI LANGKAWI 3H2M (Part 3) ~ Mandi Laut & Pool Holiday Villa