[Resipi] PUDING ROTI BUTTERSCOTCH


Petang semalam ms nk blk rmh tekak nie tetiba teringin nk mkn puding roti. Pastu trs la gi beli ingredients kt Pacific KOMTAR, huhh bagus gak opis kt cni sng nk cr apa2 pon senang :)

Resipi nie dh lama dok peram, hasil google lan sebelum nie... tp i x ikut exactly n pandai2 ubah cket2 ikut tekak diri sendiri. So kpd sesapa nk try boleh la sbb teramat laa sng nye nk buat puding nie.
 
Bhn2:-

10 keping Roti Gardenia (nk lg sdp i guna butterscotch)
2 cawan Susu full cream (i guna brand Dutchlady)
1/2 cawan gula (better kurangkan sbb i buat termanis n x sesuwei utk diabetis)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
kismis
gula perang
serbuk kulit kayu manis

Cara2:-

1. Sapu bekas kaserol dgn sedikit butter supaya x melekat later. Aturkan roti ikut kreativiti.

2. Dalam bekas lain, pukul telur + gula hingga kembang. Masukkan susu + esen.

3. Tuang bancuhan td atas roti yg disusun td. Biarkan roti kembang selama 1 jam.

4. Tabur kismis + gula perang + serbuk kulit kayu manis. (serbuk kulit kayu manis akan   berbau harum ms bakar nnt).

5. Bakar selama 30 minit pada suhu 160'C.

6. Siap dan bole dimakan...

Comments

  1. MUMMY AZROI DAH CUBA BUAT TP TAK MENJADI....PERCUBAAN PERTAMA GAGAL SBB OVEN TAK DAPAT BERFUNGSI N PERCUBAAN KEDUA PLAK TAK BRAPA CNTIK SBB LEMBIK....RASANYA SILAP RESEPI KOT...INGAT NAK JD MASTERCHEF JALAN GROVE TP TAK BERJAYA....ALIH2 MASTERCHEF HARMONI GAK DAPAT NAMA....HUHUHU

    ReplyDelete
  2. hai, Feeza... salam kenal:) cuba la resipi nie, senang sgt. InsyaAllah puas hati.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

[Resipi] JAPANESE COTTON CHEESE CAKE MUDAH

pengalaman di mahkamah majistret petaling jaya

Kek Keju TIRAMISU