Resepi : Kari Asam Pedas Ikan Baung

Assalamualaikum. Saja nk share resepi kari asam pedas ikan baung yg super simple tp sedap ni. Kebetulan mak saya bwk blk dr terengganu lps melawat kakak yg dh selamat bersalin di sana, terus saya mtk resepi dr kakak sy yg mmg pakar memasak. Cekidaut!!!

Bahan2:
1 ekor ikan baung/ patin (saiz sederhana)
-cuci bersih dgn bhn kisar (asam jawa, limau nipis, garam kasar)
3 sdm serbuk kari
3 keping asam gelugor
Daun kesum
Cili padi (diketuk)
Garam, perasa
Air

Bahan tumis:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Halia
Kunyit hidup

Cara2:
1. Tumis bahan tumisan hingga naik bau
2. Masukkan bancuhan serbuk kari dgn sedikit air. Tumis hingga garing.
3. Masukkan ikan dan terbalikkan biar sebati dgn bhn tumis td.
4. Masukkan air, asam gelugor, daun kesum, cili padi. Biarkan mendidih.
4. Perasakan dgn garam, perasa. Siap!

Comments

Popular posts from this blog

pengalaman di mahkamah majistret petaling jaya

[Resipi] JAPANESE COTTON CHEESE CAKE MUDAH

Kek Keju TIRAMISU